Üroloji Nedir?
Üroloji, (eski adıyla bevliye) erkek ve kadınların idrar yolları ve organları ile erkeklerin üreme organlarını kapsayan; bu sistemlere ait hastalıkların tanısı, medikal ve cerrahi tedavisi ile ilgilenen cerrahi bir branştır.
Üroloji kliniğimizde yapılan tüm işlemler alanında uzman hekimler, tecrübeli yardımcı sağlık personelleri ve güncel tıbbi donanım eşliğinde yapılmaktadır. Kliniğimizde güncel ve son teknolojik yöntemler ile teşhis edilen üro-genital hastalıklar, medikal tedavi, endoskopik cerrahi, açık/laparoskopik cerrahi yöntemler ile tedavi edilmektedir.
Ürolojide Tanı Yöntemleri
Laboratuvar Tetkikleri
Ürolojik hastalıkların tanısı için kan ve idrar tahlillerinden sıklıkla yararlanılmaktadır. Bu tahlillerin sonucunda kanda ve idrarda meydana gelen değişiklikler ortaya çıkar ve hastalığın ne olduğu anlaşılır. Buna göre de tedavi sürecinin nasıl olacağı belirlenir.
Ultrason (Üriner USG, Doopler USG, Transrektal USG)
Vücudun içindeki, özellikle karın bölgesindeki organları incelemek ve görüntülemek amacıyla en çok kullanılan cihazlardan biri de ultrasondur. Ultrason cihazının vücuda herhangi bir zararı yoktur. En yaygın kullanım alanı gebelik takibi ve kadın hastalıklarının tespitidir. Bunun dışında üroloji de ultrasonun kullanıldığı bölümlerden biridir. Prostat bezine ilişkin kanser ve benign prostat büyümesi gibi hastalıkların tespiti için Kransrektal USG (TRUS), üriner sisteme ilişkin her türlü hastalığın araştırılması amacıyla Üriner USG ve bu bölgelerde tespit edilen tümör ve benzeri yapılanmalardaki damarların incelenmesi için ise Doppler USG kullanılır.
Üroflowmetri (İşeme Testi)
Genellikle idrar boşaltma güçlüğü yaşayan hastalara uygulanan, idrar akış hızını ve süresini ölçen bir tanı yöntemidir. Uygulama için ultrasonda olduğu gibi idrara sıkışık olmak gereklidir. Sonrasında mesane tamamen boşaltılır ve bu sırada cihaz yardımıyla idrar ölçümü yapılır.
06 Haziran 2023