Sıkça Sorulan Sorular
19 Nisan 2022

SIKÇA SORULAN SORULAR

 

1.       Kök ucunda iltihap olan dişler kurtarılabilir mi?

Kesici dişler, nadir durumlarda küçük azı dişlerinin kök ucundaki iltihabi oluşumlar, kökün 1/3 uç kısmı ile beraber çıkartılabilir. Böylece hastanın dişi çekilmeden bırakılabilir.

 

2.       Apseli diş çekilir mi?

Antibiyotik tedavisi altında mümkün olan en kısa zamanda apseli diş çekilmelidir.

 

3.       Gömülü dişler çekilmeli midir?

İlgili dişten kaynaklı apse varsa kist veya tümörle ilişkili ise ağrı kırık oluşturma riski veya komşu dişte çürük oluşturma riski varsa gömülü dişler çekilmelidir.

 

4.       Gömülü dişler çekildikten sonra iyileşme süresi ne kadardır?

Genellikle 3-7 gün içinde iyileşir.

 

 

5.       Dişimi genel anestezi altında çektirebilir miyim?

Aşırı korkusu olan hastalarda lokal anestezi yerine genel anestezi veya sedasyon ile cerrahi işlemleriniz gerçekleştirilebilir.

 

6.       Operasyon günü yiyip içebilir miyim?

Sedasyon veya genel anesteziyi tercih ediyorsanız uygulama öncesi 8 saat bir şey yiyip içmemelisiniz. Herhangi bir şey yemiş ya da içmişseniz işleminiz iptal edilir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilecek işlemlerde karnınız tok geliniz.

 

7.       Operasyondan sonra araba kullanabilir miyim?

Sedasyon ve genel anestezi ile yapılan işlemlerden sonra bir yetişkinin size refakat etmesi istenecektir. Ancak, lokal anesteziden sonra araba kullanmanızda bir sakınca yoktur.

 

8.       İmplant nedir?

Dental implant titanyumdan yapılan ve kaybedilmiş bir dişin yerini tutan vida şeklinde bir tutucudur. Çene kemiginin içine cerrahi bir işlemle yerleştirilir ve doğal dişiniz gibi fonksiyon

 

9.       Çene ekleminde ağrı ve ses oluşmasının sebepleri nelerdir?

Temporomandibuler eklem (TME) veya komşu yapılardaki değişiklikler ve bazı sistemik hastalıklar TME problemlerine yol açabilir. Bazen çiğneme kaslarıyla ilgili bozukluklar da ağrı ve fonksiyon kaybına neden olabilir.

 

10.   Ortognatik cerrahi nedir?

Alt ve üst çeneler arasında yapısal bir uyumsuzluk olduğunda ve/veya dişlerin kapanışı ortodontik olarak düzeltilemediğinde ortognatik cerrahi uygulanır.

 

11.   Dudak-damak yarıkları ne zaman tedavi edilmelidir?

Dudak yarıklarında bebek 10 haftalıkken durumu uygunsa operasyon gerçekleştirilebilir. Damak yarıklarında ise sadece yumuşak damak etkilenmişse 18 aydan önce operasyon yapılabilir. Sert damağı içine alıyorsa 18-24. aylarda cerrahi işlem yapılabilir.

 

12.   Çene kırıkları nasıl tedavi edilir?

Alt ve üst çenedeki dişler teller ve lastikler ile karşılıklı getirilip tespit edilir veya kırık hattının iki tarafındaki sağlam kemik plak ve vidalar yardımıyla birbirine tutturulur.