Sıkça Sorulan Sorular
19 Nisan 2022

Sıkça Sorulan Sorular

 

Çocuğumun ateşi çıktı! Ne yapmalıyım?

Kulak, koltuk altı veya alından ateş ölçerler ile bebeğin ateşi ölçülebilir. Kulak ve alından yapılan ölçümde 37,4 °C, koltuk altı ölçümünde ise 37°C’nin üstünde olması, bebek için kritik ateş düzeyidir. 38°C ve üzerinde seyrediyorsa ateş düşürücü verilebilir. Ateş düşürücüler dört saatte bir yenilenebilir. 39 °C ve üzeri ise yüksek ateş olarak değerlendirilir. Bu durumda önce bebeğin üzerindeki giysiler çıkarılır, koltuk altına ve kasıklarına ılık suya batırılmış pamuk uygulanır. Buna rağmen ateş hala 39 °C ve üzerinde seyrediyorsa, en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır.

Aşıların yan etkisi var mı?

Bütün ilaç ve aşıların yan etkileri olabilir. Bu etkiler hafif veya ciddi düzeyde görülebilir. Ağrı, ateş ve aşının yapıldığı yerde kızarıklık gibi hafif yan etkiler daha sık görülür. Ciddi yan etkiler ise nadiren ortaya çıkmaktadır. Tüm çocuklar aşı öncesi risk faktörleri açısından değerlendirilmelidir. Ayrıca aşılama öncesi ağrı kesici, ateş düşürücü gibi herhangi bir ilaç verilmesi gerekli değildir. Aşı sonrası bebekte huzursuzluk ve ateş oluşursa o zaman doktora danışarak ilaç takviyesi yapılabilir.

Emzik kullanılmasında sakınca var mı?

Emzik kullanımı, özellikle uyku sırasında ani bebek ölümü sendromu riskini azaltabilmekte ve erken doğan bebeklerin nörolojik olgunlaşmasını desteklemektedir. Ancak bebeklerde ilk 1 ay içinde emzik kullanımına başlanması, anne sütü alma süresini kısaltabilir. Emzik kullanımına bir yaşından sonra devam edilmesi durumunda ise kulak enfeksiyonlarının gelişmesi ve dişlerde çapraşıklık riskleri oluşur. Bu nedenle bir yaşın sonunda emzik kullanımı bırakılmalıdır.