Sıkça Sorulan Sorular
19 Nisan 2022

Sıkça Sorulan Sorular


Zona hastalığı bulaşıcı mı?

Zona hastalığı bulaşıcı değildir. Fakat insanlar zona hastalığının etkeni olan varicella zoster virüsünü başkalarından tükürükle direkt temas veya solunum yolu ile alabilirler.

Dermatoloji ve Cildiye Aynı Mı?

Dermatoloji bölümü, deri ve zührevi hastalıklar bölümü adıyla da bilinir. Aynı zamanda halk arasında yaygın bilinen adıyla cildiye bölümü de denir. Deri, tırnak, saç hastalıkları, kozmetik problemler ya da cinsel hastalıkların teşhis ve tedavileri dermatoloji/ cildiye bölümünün sorumluluğundadır. 

Pişik için Ne Yapmalı?

Pişik için yapılacakların başında sürtünme ve tahrişe yol açan faktörün ortadan kaldırılması gelir. Uygun olmayan giyim ürünleri değiştirilmeli, bölge su ile nazikçe düzenli olarak temizlenmeli ve yine nazikçe kurulanmalı, ıslak bırakılmamalıdır. Eczanelerde bulunabilen pişik krem ve losyonları rahatlatıcı olur, kullanılabilir.

 

Egzama Bulaşıcı Mı?

Hayır, egzamanın hiçbir türü, seboreik dermatit dahil, bulaşıcı değildir. Kimseden size ya da sizden kimseye geçmez.

Nasır Kökü Nasıl Çıkarılır?

Nasır kökü yani nidus adı verilen yapı oluştuysa nasır yüzeysel yöntemlerle tedavi edilemeyecek boyuta gelmiş demektir. Artık başvurulması gereken yöntemler ileri olanlardır. Bu aşamada tercih edilebilecek 2 tür tedavi vardır: ameliyat ya da radyofrekans yöntemi.

Ameliyatta lokal anestezi altında basit bir operasyonla koni şeklinde ayağın içine doğru girinti yapmış olan nidus yapısı kesip çıkarılır. Ardından bölgeye dikiş atılır ve iyileşmeye bırakılır. İyileşme esnasında özellikle ilk günlerde ayağın yoğun olarak kullanılmasından kaçınılmalı, üzerine çok basılmamalıdır. Doku iyileşince dikişler alınır ve hastanın tedavisi tamamlanmış olur. Nasıra bağlı olarak ortaya çıkan ağrı ve acı tamamen ortadan kalkar.

Radyofrekans yöntemi ise, nasır köküne çok kısa süreli yüksek enerjili ısı dalgaları verilmesi ve bu yolla nasır kökünün tahrip edilmesidir. Nasır kökü çıkarılmaz fakat sertliğini dolayısı ile ağrı ve acı oluşturma özelliğini kaybeder ve hasta iyileşir. Bu yöntem de lokal anestezi altında uygulanmaktadır fakat sonrasında dikiş atılması gibi bir prosedür yoktur.

Et Beni Nasıl Düşer?

Et beninin düşmesi için birçok yöntem mevcuttur. Bu yöntemlere karar verilirken et beninin bulunduğu bölge (lokalizasyon) tedaviyi belirleme sırasında çok önemlidir. Tedaviler cerrahi olan ve cerrahi olmayan olmak üzere ikiye ayrılır. Cerrahi olmayan yöntemler arasında Kriyoterapi, Elektrocerrahi, Ligasyon gibi birçok çeşit mevcuttur. Cerrahi olarak da et beni alma ameliyatı bulunur. Cildiye uzmanı ve hasta tarafından alınan ortak kararla bu yöntemlerden biri seçilir.

Su çiçeği kaç günde geçer, kaç gün sürer?

Su çiçeği mikrop vücuda alındıktan ortalama 2 hafta sonra kendini gösterir ve döküntüler ortaya çıktıktan sonra ortalama 7 gün sürer ve kendiliğinden geçer. Riskli hasta gruplarında ve yetişkinlerde daha uzun ve daha ağır seyredebilir.